STARTING YOUR OWN BUSINESS
  |   CATEGORY: MISC   |   COMMENT THIS POST   |   1 ALREADY HAVE

 
Jag har alltid varit intresserad av entreprenörskap. Som 17-åring var jag delägare av ett företag med hjälp av Ung Företagsamhet och idag driver jag enskild firma och frilansar som grafisk formgivare. Jag brukar få nyfikna kommentarer som undrar "Hur börjar man?", "Vad krävs det att driva eget?", "Hur får man kunder?" och "Vart får man pengar ifrån för att starta upp?". 
 
Hur börjar man? Första steget till att starta eget är att skriva en affärsplan. Så vad är en affärsplan? Det finns många mallar på internet, man kan googla efter det. Men det är i allafall som en skriftig plan där man tänker igenom, vad det är man ska erbjuda, med vem, hur man ska fördela rollerna, vad som gör en mer unik än andra företag i sammas bransch, med mera. När man gjort detta så bör man boka tid med en rådvigare för företagare och prata igenom sin idé. Det är svårt att säga exakt vem man ska vända sig till, eftersom det beror på vart man bor och hur ens situation ser ut. Men man kan googla och se vad som passar en. Om rådgivaren tycker att du ska gå vidare med detta så kan du få hjälp med att registrera ditt företag via internet. Och sen är det bara att vänta på bekräftelse via post!
 
Vad krävs det för att driva eget? Det krävs att man är strukturerad som människa, och att man faktiskt är driven. Sedan måste man även vara realistisk. Nej, du kommer inte bli rik på att starta eget, inte på lång tid, om någonsin. Man måste vänta sig att första året så kommer man knappt få in någonting. Men ju hårdare man jobbar och ju längre tid det går, ju bättre blir situationen. Så hårt arbete, struktur och tålamod krävs!
 
Hur får man kunder? Det lättaste sättet att få kunder på, speciellt i början, är genom familj och vänner. Sedan dom nämna dig till någon utanför cirkeln och den personen kommer nämna dig vidare och snart har du ett (förhoppningsvis) gott rykte som företagare. Sedan kan man använda andra kanaler som hemsida, sociala medier med mera. Marknadsföring är en viktig del. Men tycker man att det är svårt, eller att det inte funkar så kan man få hjälp med detta av till exempel Webpower.se
 
Vart får man pengar ifrån för att starta upp? Tyvärr måste man investera egna pengar för att göra pengar. Om man säljer produkter så måste man köpa material först för att sedan sälja det vidare. Men även om man säljer tjänster och inte behöver köpa fysiska grejer, så måste man investera i domän, webbhotell, bokföringsprogram, faktueringsprogram och så vidare. Så vart får man dom pengarna ifrån? Man kan lägga ner egna pengar, t.ex. från sommarjobb eller sparade pengar. Man kan även ta lån. Men det skulle jag inte rekommendera. Däremot är det ju upp till var och en.


Follow on Bloglovin