8 tips on how to improve your blog design
  |   CATEGORY: DESIGN & COMMUNICATION   |   COMMENT THIS POST   |   16 ALREADY HAVE

 
Vad gör en bloggdesign bra? Hur strukturerar man det på ett fungerande sätt? Och vad får en läsare att komma tillbaka? Det kan vara lite svårt att veta, speciellt om man är ny i bloggvärlden. Över åren har jag lärt mig några ganska enkla tricks som gör underverk i längden! Dessa tänkte jag dela med mig av idag. Här kommer 8 tips för en funderande bloggdesign.
 
INFORMATION OM DIG
När jag går i en blogg så vill jag veta vem författaren bakom är. Det gör bloggen mycket mer personlig och då känner man en koppling till den som skriver. Presentationstexten ska inte heller vara en novell, för då kommer man inte orka läsa. Några meningar om vem du är. Håll det kort och gott.
 
GLÖM INTE E-MAIL
E-mail är viktigare än vad du tror. Det är otroligt frustrerande när man vill nå någon som är okontaktbar. Visst, man kan alltid kommentera. Men det är inte professionellt (man vill alltid visa sina bästa sidor) om företag eller privatperson vill kontakta en om något som inte gäller alla andra. Placera därför din e-mail synligt.
 
LÄSBART TYPSNITT I RUBRIKEN
Konstnärliga, oläsbara skrivstilar till rubrik är kanske fint att titta på. Men otroligt svårlästa. Det är rubriken som drar in läsaren till inlägget. När jag ser en rubrik som jag inte kan läsa blir jag lite deprimerad och lämnar.
 
RELEVANT RUBRIK
Som jag skrev ovan, det är rubriken som drar in läsaren i inlägget. Man har sett en hel del "Friday I'm in love", "Hej", "TGIF" och "." genom tiderna. Men det säger absolut ingenting om vad inlägget innehåller. Man behöver veta vad något handlar om innan man blir sugen på att läsa det. Det är precis som en titel till en bok. Ser jag "Hej" som rubrik på mitt bloglovin-flöde så är det 99% säkert att jag inte kommer klicka in, för då har jag ställt in mig på att det är något ointressant. Jag förstår att det kan vara svårt att komma på vad man ska döpa det till. Ett tips är att läsa inlägget och beskriva det med 1-4 ord (eller mer). Om mitt inlägg till exempel handlar om en jättegod laxgryta som jag åt för några dagar sedan, så kan man till exempel skriva "Laxgryta" som rubrik. Så enkelt är det. Ett undantag är om ens inlägg bara innehåller upprepande fotografier eller konstnärliga verk men ingen riktig lästext, då kan man döpa det till vad som helst (vilket blir titeln till själva verket). Jag döper till exempel inte mina outfitbilder till "dagens outfit" varje gång, utan jag hittar på namn som sedan blir namnet på själva outfiten!
 
TA BORT AUTOMATISK MUSIK
Det har klagats mycket på detta över åren. Men ändå verkar inte alla uppfattat det ännu. Ta bort automatisk musik från din blogg. Nu pratar jag inte om youtube-klipp eller spotify. Utan musik som spelas upp direkt man kommer in på en blogg. Alla har inte samma musiksmak. Och oftast lyssnar man redan på musik när man surfar runt och det är väldigt irriterande när två olika låtar spelas samtidigt. Men mest störande är det om man har flera sidor uppe samtidigt och man vet inte vilken sida ljudet kommer ifrån.
 
SKAFFA KATEGORIER
Det bästa sättet att strukturera inlägg på är att skaffa kategorier. Om läsaren vill gå tillbaka till ett specifikt inlägg, så är det otroligt skönt när inläggen är kategoriserade. Likadant om jag bara är intresserad av ett ämne, t.ex. mat och bara vill läsa dina matinlägg. Om alla inlägg är under en kategori så kommer jag drunkna i massa onödiga inlägg och kommer troligtvis ge upp till slut. Men skaffa inte kategorier som du inte använder, då ger det den motsatta effekten.
 
SKIPPA STANDARD STILMALLAR
Visst finns det fina stilmallar på de olika bloggplattformerna som man kan använda! Men då finns det redan flera tusen som använder precis samma mall. På högstadiet så kanske man bara ville smälta in i gänget för att lyckas. Men i bloggvärlden funkar bara motsatsen, att vara olik de andra! Din bloggdesign är din identitet. Det säger något om dig och varför jag som läsare kommer forsätta läsa din blogg. Om man bloggar på blogg.se så har dom just skaffat en funktion för att göra det lätt att göra små ändringar som att byta headerbild och färger/typsnitt för de som inte kan koda. Bara sånna små saker gör din design unik! Annars finns det massor med kodningstips på nätet. Men man ska inte förvänta sig att bli den skarpaste kodaren i världen direkt. Det tar tid. Det tog år för mig och jag lär mig nytt fortfarande! Men det är aldrig för sent att börja lära sig. Om man verkligen inte har ett intresse eller tid så får man be någon annan om hjälp.
 
SKAFFA BLOGLOVIN KNAPP
Är man en del av bloggvärlden, så bör man veta att Bloglovin revolutionerade bloggarnas vardag. Inte bara i Sverige, men även interantionellt! Man kan enkelt lägga till vilken blogg som helst på sin följ-lista på Bloglovin så påminner dom dig varje gång den bloggen uppdaterar med ett nytt inlägg. För att få läsare att komma tillbaka så bör du lägga in en bloglovin knapp på din blogg. Man kan som läsare alltid lägga in bloggadresser manuellt på deras hemsida, men vi människor är otroligt lata och vill ha allting serverat på silverfat. Jag skulle hellre klicka på en knapp för att följa en blogg, än att göra det den långa vägen. Så för att vara säker på att du inte missar någon, lägg till en knapp på bloggen!


Follow on Bloglovin