TYPOGRAFI
  |   CATEGORY: EVERYDAY, MY DESIGNS   |   COMMENT THIS POST   |   6 ALREADY HAVESå här såg min typografiuppgift ut. Uppgiften var att välja ett ord som har en stor betydelse för en. Sen ska man rita ordet i två motsatta typsnittsfamiljer (Caslon och Helvetica mer specifikt). Sedan ska man koppla det till en bild och ha en bra placering på ordet. Kerningen mellan bokstäverna ska vara harmonisk och man ska linjera grunden, det ska vara rakt. Hela uppgiften skulle göras för hand och vi fick inte ha dator till hjälp (bara om vi ska skriva ut ett fotografi). När man var klar så skulle man ställa sig frågan vilket typsnitt man föredrog till just det verket.


Jag valde ordet "Ambition" och ritade upp bokstäverna på ett grövre papper än vanligt och klippte ut dem. Sedan valde jag ett fotografi av Barry Bishop. Vilket föreställer den första amerikanska gruppen som klättrade Mount Everest. En av dem var handikappad och hade bara ett ben. Men det var inget hinder för honom! Därför tyckte jag att det var en passande bild till min rubrik. Kerningen är gjord på ögonmått. Annars är placeringen av texten rakt och utmätt. 

 

Och slutligen, gillar jag Caslon eller Helvetican mer? Jag föredrar enkla och raka bokstäver i vanliga fall. Men i det här fallet så säger jag Caslon. För att den ser mer poetisk ut och passar just betydelsen i mitt verk mer. Vad tycker ni? Vilket passar bättre?

 


Follow on Bloglovin